Kezdőlap

A bibliográfia

Az online bibliográfia alapját Horváth Mihály A régi Földeák a korabeli sajtóban 1853-1945 című, 2012-ben megjelent kötete képezi, mely mintegy 1500 cikk leírását tartalmazza. Az adatbázis folyamatosan bővül, a több évtizedes gyűjtésnek köszönhetően közel 4000 tételt foglal magába (2022-ben).Horváth Mihály: Földeákról és az adatgyűjtésről

Földeák község Csongrád megyében, Hódmezővásárhely és Makó között helyezkedik el a Szárazér mentén, Szegedtől északkeleti irányban.

A község, illetve a környék históriáját kevésbé ismerők tájékoztatására tisztázandó a "Földeák" elnevezés használata. Az egykori (ma Óföldeák néven ismeretes) Földeák lakosai a folyamatos árvízveszély miatt magasabban fekvő részekre költöztek, és megalapították a jelenlegi Földeákot. Így az 1846-os áttelepülést megelőző időkből származó dokumentumokban a "Földeák" elnevezés a mai Óföldeákra vonatkozik. A korabeli sajtó azonban még hosszú évtizedekig összemosta a két település elnevezését, így az alábbi cikkbibliográfiában is előfordul, hogy korai cikk Földeákot említi, míg a hír valójában óföldeáki eseményt érint.

A cikkbibliográfia adatai autopszián alapulnak. Az elmúlt évtizedekben számos régi újságot átlapoztam, így az alábbi repertórium tételeinek túlnyomó többsége elsődleges forrásból származik. Az adatgyűjtést kétféleképpen folytattam. Hagyományos módszer szerint a periodikák évfolyamait lapról lapra átnéztem, kijegyzetelve a községet érintő cikkeket, vagy fordítva: a falu történetéből ismert eseményekhez kerestem közléseket. Az utóbbi években már online adatbázisok is segítik a munkámat, így olyan újságokokat is tudtam listázni, amelyek nincsenek meg a Somogyi-könyvtár állományában.

Gyűjtésem nem csak szigorúan Földeákot tartalmazó cikkekre korlátozódik. Természetesnek gondoltam az Óföldeákra vonatkozó közlemények beillesztését, illetve a határrészeket (Gajdos, Gencshát, Katraszél, a távolabbi tanyavilág, Igás), érintő írások feldolgozását is. A Návay család sorsának Óföldeákkal és Földeákkal való több évszázados összefonódása miatt a bibliográfiában olyan cikkeket is szerepeltetek, melyekben Földeákról esetleg nincs szó, de a Návay család révén mégis kapcsolódik a témához.

A feldolgozott újságcikkekben olyan adatokra lelhetünk, amelyek kiegészítik, pontosítják, színesítik a Földeák helytörténetére vonatkozó tudásunkat, sőt, eddig ismeretlen, új információkra is bukkanhatunk bennük.

A cikkbibliográfiában szereplő folyóiratok többsége fellelhető, kézbe vehető a szegedi Somogyi-könyvtárban, az online elérhető lapokhoz pedig elérhetőséget biztosít a bibliotéka.

 


A bibliográfiában feltárt cikkek, illetve sajtóhírek felhasználásával 2022-ben tanulmánykötet jelent meg:

 

Horváth Mihály:

Hajdanvolt Földeák
Helytörténeti cikkek és tanulmányok

(Szeged, Csongrád-Csanád Megyei Önkormányzat)

Teljes szövegű hozzáférés a könyvhöz a Csongád-Csanád kincsei oldalon

Applikációk:
Android
iOS

A kiadását támogatta a Magyar Állam és az Európai Szociális Alap.
Kedvezményezett: Csongrád-Csanád Megyei Önkormányzat Csongrád-Csanád Megyei Identitás erősítése, TOP-5.3.2-17-CS1-2020-00001